Gode råd til rengjøring av gardiner

De fleste gardiner holder seg pene i lang tid uten særlig vedlikehold eller rengjøring. Har du allikevel behov for å rengjøre gardinene dine finner du veiledninger til en rekke gardintyper under. Du kan også levere inn gardinene dine til de fleste renserier.

En rekke vev i Luxaflex® kolleksjonen er dessuten behandlet med DustBlock® eller Topar® Plus, som effektivt avviser skitt, slik at gardinene holder seg vakre lenge.

Persienner

Aluminiums- og trepersienner rengjøres enkelt ved å lukke persiennen og fjerne støv med en støvkost, en korthåret børste eller myk klut. Du kan også bruke en støvsuger på laveste nivå. Er lamellene veldig møkkete er det mest effektivt å bruke en fuktig klut.

Liftgardiner

Støv og smuss fjernes med en støvkost eller en støvsuger på laveste nivå. Har gardinen fått flekker bør de fjernes så raskt som mulig med en myk svamp og lunkent vann (maks. 30°) og hvis nødvendig et ikke-syntetisk flytende vaskemiddel, for eksempel til ull. Vaskeanvisningen er påsydd gardinen.

Duette®/plisségardiner

Duette®- og plissévev har et beskyttende antistatisk belegg. Det betyr at vanlig børsting eller støvsuger på laveste nivå i de fleste tilfeller vil være tilstrekkelig for å holde gardinene rene. Om nødvndig kan de fleste Duette® og plisségardiner vaskes. Alternativt kan vevene tørkes av med en tørr klut eller i visse tilfeller en oppvridd svamp.

Rullegardiner

Rullegardiner har et beskyttende antistatisk belegg som gjør vevet mindre mottakelig mot støv og smuss. Lett smuss bør fjernes straks med en fuktig klut eller svamp (unntatt på gardiner med metallisert bakside som ikke tåler vann). Skrap eller gni aldri hardt på vevet, da dette kan ødelegge det beskyttende belegget.

Silhouette®

Regelmessig rengjøring med en støvkost eller en støvsuger på laveste innstilling vil normalt være nok til å holde Silhouette® ren. Har det kommet flekker og inntørket smuss på vevet kan gardinen vaskes.

Lamellgardiner

Lamellgardiner har et beskyttende lag som gir vevet stivhet og holdbarhet. Det er derfor viktig at vaske- og rengjøringsanvisninger følges så laget ikke fjernes. Ikke alle lamellvev tåler vask, så spør forhandleren din om du er i tvil.

Twist®

Regelmessig rengjøring med en støvkost eller en støvsuger på laveste nivå vil normalt være nok til å holde Twist® ren. De fleste flekker og inntørket smuss kan forsiktig fjernes med en fuktig klut eller svamp. Unngå alltid å gni eller skrubbe på vevet.Ta Luxaflex®️ Gardinguide i 3 enkle steg >