Bærekraftig design med gardiner

  • Lars Hansen
  • Velvære

Den grønne bølgen som ruller i store deler av verden påvirker livene våre, forbruket vårt og måten vi innreder hjemmet på. Ønsker du et mer bærekraftig hjem, bør du tenke grønt på like fot med stil og pris. Gardinene blir mer bærekraftige hvis du velger holdbar kvalitet, god isoleringsevne, miljøvennlige materialer og lokal produksjon.

Hvorfor velge den grønne veien?

Overforbruk og bruk-og-kast-kulturen er på retrett. Hver dag blir stadig flere mennesker mer bevisste egne valg når det gjelder verdens CO2-utslipp og klimaendringer. I takt med en økt bevissthet rundt vårt felles klimaansvar, vokser antallet som er opptatt av å ta mer miljøvennlige valg i hverdagen gjennom for eksempel å kildesortere, gjenbruke og energieffektivisere.

Du kan ta et skritt i grønn retning ved å velge mer bærekraftige gardiner til innredningen.

Bærekraftig interiør med gardinkolleksjonen Sea Bærekraftig interiør med gardinkolleksjonen Sea

Guide til et bærekraftig hjem

Den grønne omstillingen starter med valgene man tar. Det finnes ingen quickfix, men jo flere grønne valg - jo bedre for kloden. Slik kan du ta bærekraftige interiørvalg:

1. Kjøp ikke mer enn du har bruk for

2. Minimer interiør av plast eller velg gjenbruksplast

3. Unngå typiske trendprodukter med kort levetid

4. Velg kvalitet som holder lenge fremfor å kjøpe nytt ofte

5. Senk energiforbruket med LED-lys og isolerende gardiner

6. Velg interiør med sertifiseringer og miljømerking

7. Innred med lokalproduserte materialer

8. Tilfør historie og personlighet med gjenbrukte materialer

9. Velg gardiner som produseres på bestilling fremfor masseproduseres

Hvilke gardiner er mest bærekraftige?

Gardiner kan være bærekraftige på forskjellige måter, det finnes derfor ikke en fasit på hva som er det mest bærekraftig å velge av lokalprodusert, sertifiserte gardiner eller gardiner som er energieffektive. Men jo flere kriterier du oppfyller, jo bedre.

Luxaflex ® har flere løsninger som produseres bærekraftig av resirkulerte materialer og vev produsert av f.eks. plast fra havet. I tillegg er mange av våre gardiner miljøsertifisert, og flere har evnen å redusere energiforbruket og dermed ressursbruken.

LES OGSÅ: Resirkulert plast fra havet blir til gardiner >

Innred bærekraftig med Duette® gardiner og veven Eternity - Close up på Eternity, en vev produsert av 40 % resirkulert plast

Kvalitet er godt for miljøet

God kvalitet og bærekraftig design henger sammen. Et holdbart og tidløst design vil du verdsette i lengre tid. Det betyr at gardinene dine får en lengre levetid, noe som reduserer forbruket. Velg derfor kvalitet i et design og farger som du ikke fort blir lei av.

Skreddersydde gardiner er luksus av høy kvalitet. Ved å velge gardiner som produseres på bestilling, unngår du masseproduksjon hvor bærekraft ofte ikke spiller en viktig rolle i produksjonen. Masseproduserte varer risikerer dessuten å bli avfall uten noen gang å ha blitt brukt, noe som gir overdrevent forbruk og sløsing med miljøressurser.

Grønn fordel ved energibesparende gardiner

Å velge gardiner er i seg selv et skritt mot bærekraftig innredning. Opptil 50% av alt varmetap skjer gjennom vinduer og det er derfor der boligens varmetap er størst. Men trekker du for gardinene om kvelden og natten har de en isolerende effekt.

Særlig Duette® er en isolerende gardin som holder på varmen om vinteren og stenger varmen ute om sommeren dersom du trekker for på riktig tidspunkt. Dermed bruker du mindre energi og begrenser ressursbruken.

Bærekraftig gardin i Bamboo, modell Top Down/Bottom Up Bærekraftig gardin i Bamboo, modell Top Down/Bottom Up

Sertifiseringer gagner kloden

Du kan innrede med god samvittighet dersom du velger gardiner med miljøsertifisering. Og et miljøvennlig gardin trenger selvsagt ikke å gå på akkord med kvalitet og estetikk.

Du kan lette presset på jordens ressurser ved å velge:

OEKO-TEX®: Velg OEKO-Tex®-sertifisering dersom du vil at gardinene dine skal være frie for potensielt skadelige stoffer. Tekstilene vi bruker til plisségardiner, rullegardiner, gardinlengder og lameller, er sertifisert med OEKO-Tex® standard 100.

CRADLE TO CRADLE: 98% av våre aluminiumspersienner, samt flere av gardinvevene våre består av resirkulerte materialer og har en C-t-C-sertifisering, noe som innebærer at alle komponenter er frie for stoffer som er skadelige for mennesker og miljø. Over 400 vev til våre Duette® gardiner er ytterligere sertifisert i 2020.

GREENGUARD®: Sertifiseringen har strenge og omfattende standarder for utslipp av flyktige organiske forbindelser. Flere av våre rullegardiner er GreenGuard® sertifisert og bidrar dermed til et sunt inneklima .

GREENSCREEN: Vi benytter tekstiler med Luxaflex GreenScreen til våre rullegardiner og lamellgardiner (Sea-Tex® og Sea-Tex® NXT). De er miljøvennlige i produksjon og krever kun 20 liter vann per m2 stoff. En tilsvarende gardin av bomull vil kreve 1600 liter per m2. Tekstilene er fremstilt av 50% plast fra havet og 50% polyester.

FSC: Sertifiseringen Forest Stewardship Council sikrer at trevirke benyttet i våre trepersienner er hentet fra ansvarlig forvaltede skoger. FSC tar hensyn til sosiale, økonomiske og økologiske interesser for nåværende og fremtidige generasjoner.

Eternity, Bamboo og Revival: I vår Duette® Eternity-serie er 40% av gardinen laget av resirkulert plast. Duette® fås også i Bamboo, som er laget med naturlige bambusfibre. I tillegg kan du velge plisségardiner i serien Revival som er produsert av 100 % resirkulert materiale.

Kjøp lokalt - reduser CO2-utslippet

Produkter som må transporteres langt, er bra for handelen mellom land, men er mindre bra for CO2-utslipp og klimaendringer. Derfor er lokal produksjon en faktor du bør ta hensyn til når du ønsker å innrede grønnere.

Mange av Luxaflex® gardiner produseres i Danmark og Sverige – herunder Duette®, plisségardiner og rullegardiner. Våre øvrige gardiner produseres i Europa.

Vil du vite mer?

Skal du innrede med gardiner, kan du finne mange tips, råd og inspirasjon på bloggen vår som vil komme godt med når du skal velge nye gardiner.

Bærekraftige trepersienner med FSC-sertifisering Bærekraftige trepersienner med FSC-sertifisering