Feng shui og gardiner: der skjønnhet møter funksjon og velvære – bli med hjem til Jannice Wistrand!

  • 22. mars 2024
  • Anne Larsen
  • Tips

Det handler ikke om stil og trender, men om balansen i interiøret. Tidløst og holdbart. Å skape interiør og hjem som påvirker vårt velvære og trivsel til det bedre.

Vi har fått sjansen til å bli med hjem til en av Sveriges fremste interiørdesignere i sin sjanger og stille spørsmål om feng shui, gardiner og interiør. Her får du høre hennes tanker omkring interiør og se hvilke gardinvalg hun tok og hvorfor.

Velkommen hjem til Jannice Wistrand!

Men først, litt kort – hvem er du?

Mitt navn er Jannice Wistrand, jeg er 48 år gammel og bor i den sørlige delen av Sverige, Helsingborg, i en liten fiskerlandsby som heter Råå. Jeg bor der i et hus fra slutten av 1700-tallet med familien min. Jeg elsker å bo her. Med nærhet til sjøen, den lille byen med skolen ved stranden og studioet mitt 300 meter unna. Et vakkert sted for både meg og mine barn å vokse opp på.

Jeg er utdannet siviløkonom og har jobbet som produktsjef og markedssjef. Da jeg var 30 år tok livet en annen vending da jeg fikk en kronisk sykdom. Det gjorde at jeg måtte revurdere karrieren min. Jeg måtte skaffe meg en jobb som jeg kunne administrere og planlegge selv.

Atferdsvitenskap og interiørdesign har alltid stått mitt hjerte nært, så jeg bestemte meg for å bli Feng shui konsulent og interiørdesigner. Der skjønnhet møter funksjon og velvære. Siden jeg er overbevist om at vi kan påvirke hverdagen vår gjennom farge, form og møblering, var denne kombinasjonen av utdanning et skritt nærmere målet mitt. Å innrede for velvære.

Feng shui i soverommet hjemme hos Jannice Wistrand Feng shui i soverommet hjemme hos Jannice Wistrand

I dag driver jeg Add Simplicity hvor jeg lærer opp både bedrifter og privatpersoner i hvordan de kan skape harmoniske miljøer hvor trivsel står sentralt. Jeg driver en av Nordens største interiørblogger på Sveriges største interiørmagasin, der jeg også er spaltist. Jeg er i tillegg partner i en rekke selskaper og akkurat nå også aktuell som designer med en ny produktserie møbler. I tillegg har jeg en podcast sammen med stilekspert og motesjef Katarina Althin hvor vi gir konkrete tips innen interiør og mote.

Feng shui interiør med liftgardin

Hva er ditt hovedmål som influenser – hva brenner du for?

Jeg ønsker å kunne influere og påvirke følgerne mine til interiør og hjem som påvirker trivsel og velvære til det bedre. Opp gjennom årene har jeg innredet for så vel privatpersoner, bedrifter, som hotell. Og for meg handler det ikke om stil og trender, men om balansen i interiøret.

For meg er feng shui sunt bondevett, i rene Smålandstil (jeg er opprinnelig fra Småland). Tanken er at vi påvirkes av alt rundt oss. Innredning, farger, former, materialer, uorden, vegetasjon, belysning og taktilitet. Fra langt tilbake har vi lært oss at vi føler oss tryggere når vi har oversikt over dørene til et rom. Det er også da best å møblere etter disse forholdene for å skape trygge omgivelser.

Hvis vi vet hvordan vi påvirkes av alle disse elementene, fargene, formene, kan vi også tilpasse innredningen vår for å påvirke hverdagen og trivselen vår. Det er mye forskning som underbygger alt feng shui-verktøyene har formidlet gjennom tusenvis av år, noe jeg synes er fantastisk. På den måten kan vi motbevise skeptikerne som tror det er en liksomteori.

Hvordan ser du på gardiner og feng shui – hva betyr det for deg og for interiør generelt?

På den ene siden skaper det en følelse av ro i rommet. I feng shui snakker man mye om flyt, og det å ha vinduer gir flyt, noe vi ønsker, men ikke alltid. Det å kunne skape et rolig rom, dra for gardinene og kose oss innendørs når været er surt og kaldt ute er av stor betydning for den helhetlige følelsen i hjemmet.

Når solen skinner utenfor om sommeren er det også viktig å kunne stenge varmen og solen ute for å få et bedre, renere og sunnere inneklima.

Myk skillevegg av gardin i henhold til feng shui Myk skillevegg av gardin i henhold til feng shui

Hvordan har du valgt å innrede med gardiner og hvorfor?

På ulike måter avhengig av funksjon og rom. Alt fra en gardiner til å myke opp en vegg mellom walk-in-garderobe og soverom, til mørkleggende gardiner som holder lyset ute for både oss som foreldre og på barnerommet. Vi har jobbet med mørkleggende gardiner i lengder, men også som liftgardin på jenterommet, da hun har innebygde møbler og ikke kan ha gardinlengder. Dette gjorde rommet både mer fuksjonelt og koselig.

På vårt soverom har vi lagt til en motorisert gardinskinne slik at vi kan trekke for og styre gardinlengdene våre med en fjernkontroll eller app. Perfekt til våren når solen skinner og det ofte blir varmt på soverommet vårt. Da har vi mulighet til å trekke for gardinene selv om vi ikke er på stedet.

Hvilke råd har du generelt, hva skal man tenke på for å innrede et vakkert hjem?

Møblering, flyt og fargesetting. Alfa og Omega for god interiørdesign. Å møblere trygt, hvor møblene, sengen, sofaen, lenestolen og skrivebordet står i kraftposisjon. Det vil si at man har en stabil vegg bak seg, med utsikt over rommet, dets vinduer og dører. Flyten bør være akkurat passe i et rom, store vinduer uten gardiner kan gi en kjølig følelse og gjør at vi ikke føler oss rolige og komfortable i rommet. Å ha muligheten for å trekke for og skape en innramming av rommet med gardiner, gir en følelse av velbehag og harmoni.

Innramming ved hjelp av gardiner Innramming ved hjelp av gardiner

En annen fordel med tekstiler og gardiner er at det rammer inn vinduet som en passepartout i et maleri og fremhever det vakre, som en ramme. Sist, men ikke minst, fargesettingen. Studier viser at en forsiktig fargesetting skaper en roligere følelse og mer harmoni i hjemmene våre. Å imitere naturen så mye som mulig gjør at vi føler oss bedre og vi blir ikke lei av miljøene våre like fort.

Sist, men ikke minst, har du noen aktuelle kommende prosjekter?

Å også skape den samme følelsen med vakre gardiner i underetasjen. Vil ha det akkurat like vakkert, som vi nå har det opp, i underetasjen vår. Med mulighet for å kunne trekke for tynne, transparente gardiner i våre eksponerte sørvestvendte terrassedører, men også ramme inn vinduene våre i stuen for å skape den elegante og koselige følelsen gardinene fra Luxaflex® gir.