Gi ditt gamle hus liv med nye gardiner

Gamle hus oser av sjel og særpreg, men trenger ofte et ansiktsløft. Husene er smekkfulle med muligheter for kreative forvandlinger, og det var nettopp disse mulighetene Julie, som står bak bloggen It’s My Passions, og hennes forlovede Anders, så da de flyttet inn i sitt 70-tallshus.

Gi ditt gamle hus liv med nye gardiner

Etter oppussing står paret nå med sitt drømmehus, som de har fullendt med gardiner fra Luxaflex®. Gardinene piffet opp huset og skapte den riktige balansen mellom moderne innredning og husets opprinnelige ånd.

«Huset er noe helt annet enn det vi hadde trodd vi skulle bo i. Den tidligere eieren bodde her bare halvparten av tiden, så huset var bevart svært autentisk fra 1970-tallet med små, mørke rom og tunge gardiner.»

70-tallshuset ble den gyldne middelvei

Da Julie og Anders begynte å titte på hus, var det ingen av dem som forestilte seg å bo i et 70-tallshus. Julie har alltid vært begeistret for murvillaer fra 50-tallet, mens Anders har drømt om røde mursteinshus fra 80-tallet, så et 70-tallshus med flatt tak og hvit murstein var umiddelbart langt fra deres ønsker. Men etter å ha sett huset første gang fikk de det ikke ut av hodet.

Julie og Anders drømte om å bevare sjelen i 70-tallshuset, men ville løfte de mørke, små rommene og gjøre hele huset lysere. Det resulterte i en renovering av både kjøkken, stue, bad, vinduer og tak, og paret slo også ned vegger for å åpne opp og slippe lyset inn.

Duette® er en energieffektiv gardin som fleksibelt kan plasseres i toppen, bunnen eller midten av vinduet. Duette® gardiner gir ideell avskjerming, komfort og lysstyring.

«Et gammelt hus som vårt er fylt med skjevheter og spesielle mål. Derfor er det fint at alle gardiner er skreddersydd slik at de passer helt perfekt til hjemmet vårt»

Skjeve mål betød ulike gardiner

Da paret flyttet inn i 70-tallsboligen sin, visste de at de ville ha nye gardiner, men de visste ikke hvor omfattende det ville bli å skulle ordne alt selv. Selv om noen av rommene i typehuset ligner hverandre, oppdaget Julie og Anders snart at ingen mål på dører og vinduer var identiske. Det skapte et behov for skreddersydde løsninger, og deres idé om selv å tilpasse gardiner ble forkastet.

Julie og Anders har valgt forskjellige modeller som passer til de varierende vinduene i huset og familiens behov:

LES OGSÅ: Nordisk bohemhjem – Bli inspirert av Emily Salomon

Mørkleggende rullegardiner i parets soverom Mørkleggende rullegardiner i parets soverom

«Mitt beste råd til andre som flytter i et eldre typehus, er å prøve å bo i huset for å få en følelse av hva huset kan, før man velger gardiner. Finn ut av hvordan solen står i rommene og undersøk om treet i hagen dekker for lys.»

Bli kjent med behovene i boligen din

Julie og Anders bodde lenge i huset sitt før de startet på gardinprosessen. De ville kjenne huset og oppleve lyset og finne ut av hvilken effekt solen hadde i rommene.

«Vi fant ut at vi har behov for å kunne skjerme av den midterste delen av vinduet i spisestuen når vi spiser. Det hadde vi ikke visst dersom vi ikke hadde bodd i huset. Jeg tror vi hadde valgt enkle rullegardiner og ikke Duette® med Top Down/Bottom Up-funksjon hvis vi ikke selv hadde opplevd behovet», forteller Julie.

LES OGSÅ: Innred deg for bedre dagslys og mer velvære

Etter - vakre Duette® gardiner med Top Down/Bottom Up, er på plass - Før - uten gardiner, med gapende tomme vinduer

Legg like mye vekt på det visuelle som det praktiske

Det er viktig for Julie at gardinene ikke bare tjener et praktisk formål, men at de også er en del av husets interiør og stil. «Det måtte aldri bli så praktisk at det ikke var pent», forteller Julie.

I et hus med store vinduer spiller gardinene en viktig rolle i interiøret, fordi de visuelt fyller mye når de er rullet ned. Julies gardiner måtte være dekorative og bidra til atmosfæren og den gamle sjelen i hjemmet.

LES OGSÅ: Husk gardinene når du flytter

Gardinene skaper en rød tråd i hjemmet

Julie og Anders ville ha gardiner som ga liv til deres hvite og svarte hjem. Med hjelp fra en gardinekspert fant de frem til akkurat de riktige løsningene. «Det er kult at vi har det samme merket og den samme fargen gjennom hele huset. Vi fikk besøk av en gardinekspert som veiledet oss om hvor mye lys som ville komme gjennom de forskjellige materialene. Det ga oss et visuelt inntrykk av hvordan stylingen, fargevalget og tettheten til gardinmaterialet ville spille sammen med møblene og veggene.»

Paret har valgt gardiner i en beige nyanse i hele huset for å skape en rød tråd i interiøret. Den beige nyansen bidrar med et varmt preg som myker opp de hvite veggene.

LES OGSÅ: Gardinfargen påvirker ditt velvære

«I stuen har vi valgt brede lameller. Gardinene gir en designeffekt til rommet og skaper en helt ny «vegg» når de er trukket for.»

Etter - den elskede stuen, hjemmets nye samlingspunkt, med lamellgardiner Etter - den elskede stuen, hjemmets nye samlingspunkt, med lamellgardiner
Før - stuen ved innflytting - Renovering ferdig, men gardiner mangler

Gardinene gjorde stuen til boligens hjerte

Etter at paret fikk lamellgardiner, er stuen blitt Julies yndlingsrom. Stuen er et midtpunkt hvor paret nyter kvalitetstid sammen med datteren sin. Rommet har store vinduer fra gulv til tak, noe som gjør at Julie kan nyte utsikten til hagen, og når solen skinner, kan lamellene skjerme av og holde temperaturen nede.

Lamellgardiner er optimale for store vinduer, fordi de kombinerer eleganse og funksjon. Vinkelen på lamellene kan stilles inn, noe som gjør det til en fleksibel gardinløsning som gir både behagelig lysstyring og privatliv.

Fleksible lamellgardiner i familiens stue Fleksible lamellgardiner i familiens stue

Husk gardinene i oppussingsbudsjettet

Hvis Julie skulle gjennomgå oppussingen på nytt, er det én ting hun gjerne skulle ha visst: «Vi har alltid hatt gardiner på innkjøpslisten, men da vi startet med oppussingen, tenkte vi bare på maling, tak og gulv. Vi glemte helt å budsjettere med gardiner, så da vi plutselig sto og skulle ha dem, ble det en stor ekstrautgift», sier Julie.

Det er viktig å prioritere gardiner i budsjettet fordi de spiller en enormt stor rolle for ditt velvære og er med på å skape følelsen av et hjem. Prisen på gardiner avhenger av faktorer som antall, størrelse, modell og om de har PowerView® Automation eller ikke.

LES OGSÅ: Gardiner til nybygg – Hva bør du velge?