Gardinfargen påvirker ditt velvære

  • Velvære

Fargene du omgir deg med, er sanseinntrykk som påvirker humøret og velværet ditt. Fargene på gardinene kan skape stemninger og vekke følelser. Men hvilke farger gir deg velvære? Les vår fargeguide, og lær mer om hvilke farger som kan øke trivselen din.

Hvilken gardinfarge er best?

Det finnes ingen fasit på hvilke farger som er best til gardiner. Vi reagerer på farger individuelt, og derfor finnes det ikke én farge som gir universelt velvære.

Enkelte farger påvirker deg mer positivt enn andre. For å finne dine velværefarger kan du søke inspirasjon i fargelæren.

Assosiasjoner skaper velvære

Fargeteori fra 1800-tallet er grunnen til at vi forbinder farger med spesifikke verdier som kan prege atferden og sinnsstemningen vår. Men i 1988 ble det slått fast at vi ikke har en medfødt reaksjon på farger. Det er i stedet de assosiasjonene vi har til farger, som gir oss en følelse av velvære – eller det motsatte.

At fargenes betydning blir tillagt verdi individuelt på bakgrunn av kultur, kjønn og alder, har siden blitt bakket opp av andre forskere. Det betyr også at moten og de personlige preferansene dine har innflytelse på hvilke farger som gir deg velvære.

Finn inspirasjon i fargesymbolikken

Går du etter den tradisjonelle fargelæren, er det ikke sikkert at du får en gardinfarge som føles rett for deg. Fargesymbolikken er kontrastfull, og samtidig tar ikke fargelæren høyde for assosiasjonene dine eller om fargen er lys eller mørk.

Fargeassosiasjonene dine kan likevel stemme godt overens med fargelærens symbolikk, som du kan la deg inspirere av her:

GRØNN

Grønt skaper assosiasjoner til naturen, vår, friskhet og ungdom. Det er håpets farge, som fremmer ro og konsentrasjon – bare tenk på den grønne operasjonssalen. Grønt skaper balanse og harmoni, og fargen er derfor velegnet i alle rom.

Venstre: gardinlengde i grønt - Høyre: grønn mønstret rullegardin

BLÅ

Blått har klare referanser til himmel og hav. Det er en kald og behersket farge som beroliger sinnet og kan få pulsen til å falle. De blå nyansene er kjent for å skape harmoni, og appellerer til fordypelse, som gjør det lett å fokusere og slappe av. Blått kan derfor være en god farge til kontoret og soveværelset.

Venstre: blå Duette® gardin - Høyre: blå mønstret rullegardin

GRÅ

Grått er en elegant og nøytral farge som symboliserer pålitelighet, tilbakeholdenhet og kontroll. Den er god til å avbalansere sterke farger i innredningen, men det kan bli kjedelig og trist hvis den ikke får motspill av andre farger.

Grå Duette® gardiner, modell Top Down/Bottom Up Grå Duette® gardiner, modell Top Down/Bottom Up
Mørk sandfarget Silhouette® gardiner Mørk sandfarget Silhouette® gardiner

BRUN

Brunt er enkelt å forbinde med jord og natur. Fargen er rolig, tenderende til konservativ. Den symboliserer trygghet, stabilitet og orden. Milde muldvarpfarger og klassisk beige er i slekt med de brune tonene. De er enkle å kombinere med andre jordfarger, og kan ofte brukes i de fleste rom.

SORT

Sort er en mystisk og dragende farge som signaliserer makt og kontroll. I Vesten symboliserer fargen sorg, men sort har også assosiasjoner til minimalisme og ubemerkethet.

Sort Duette® gardin, modell Top Down/Bottom Up Sort Duette® gardin, modell Top Down/Bottom Up

HVIT

Hvitt og lyse nyanser appellerer til en nordisk og minimalistisk stil. Hvitfargen er ren og enkel, og gir mental klarhet. Hvitt kan bli klinisk hvis du har hvite gardiner på hvite vegger. Tilfør derfor gjerne pasteller eller kontrastfarger i innredningen.

Høyre: rullegardin i hvitt og lys pastell - Venstre: rullegardiner i hvitt og gul

GUL

Gult er en glad farge med sterke referanser til solens varme, liv og energi. Gult appellerer dessuten til fred, effektivitet og intellektualitet. Gult kan være skarpt, men i en lys pastell, oker eller sofistikert sennepsgul passer den godt til skandinaviske hjem.

RØD

Rødt er blodets og kjærlighetens farge, og den energiske fargen tiltrekker oppmerksomhet. Fargen kan forhøye blodtrykket vårt, og den må derfor brukes med varsomhet. Mildere nyanser av rødt, som rosa, har en feminin appell. Rødt stimulerer vår appetitt, og derfor er røde nyanser ofte gode til kjøkken og spisestue.

Venstre: mørkleggende rullegardin i rødt - Høyre: fiolett persienne

LILLA

Fiolett er en spirituell farge som stimulerer åndelige tanker. Lys fiolett kan virke oppløftende, mens mørke nyanser kan skape uro og dyster stemning. Lilla kan både virke kald og varm alt etter hvilke nyanser du kombinerer fargen med.

Nyanser og kunsten å kombinere farger

Fargen på gardinene dine skal ses i samspill med andre farger i interiøret, hvor fargen på vegger, gulv og møbler kan trekke stemningen i en bestemt retning. Måten å kombinere farger på har derfor innflytelse på hvordan du føler deg.

Går du en tone opp eller ned i nyansen, kan fargens påvirkning endres. De største fargeflatene vil vanligvis dominere stemningen i rommet, men gardinfargen kan moderere og gjøre en stor forskjell.

Mote og stil påvirker fargevalget

Farger kommer og går, som moten skifter. I Skandinavia har vi en preferanse for helt klassiske farger som hvitt, grått, beige og sort ut fra mantraet at det er et sikkert valg. Men sikre og praktiske farger er ikke nødvendigvis de beste for deg.

Hjelp med å velge gardiner?

Fargene vinner innpass

Farger i innredningen har i større grad sneket seg inn i skandinaviske hjem de seneste årene. Vi våger mer enn pastellfarger. Særlig grønt og blått er populære farger som harmonerer godt med vår kjærlighet til naturen.

I moderne innredninger er alt tillatt når det gjelder farger. Særlig søreuropeisk bohemstil med modigere og varmere nyanser på den gule og rødlige fargeskalaen har funnet veien til nordiske hjem.

LES OGSÅ: Nordisk bohemhjem – Bli inspirert av Emily Salomon >

Prøve fra Luxaflex® kolleksjonsbok Duette® gardiner Prøve fra Luxaflex® kolleksjonsbok Duette® gardiner

Velg gardinfarger som gir økt velvære

Når du velger farger til gardinene dine, anbefaler vi at du kjenner etter hvilke assosiasjoner du har til de forskjellige fargene. Du vet kanskje instinktivt hvilke farger som gjør deg glad? Velger du alltid klærne dine i en bestemt farge, eller har du en yndlingsfarge som har fulgt deg i mange år, så indikerer det at fargen gir deg velvære. Er du på bar bakke, kan du alltid gå etter den tradisjonelle fargelæren.