Hvordan får jeg gardinene til å henge pent? 10 spørsmål og svar.

  • 13. juni 2022
  • Anne Larsen
  • Tips

Det finnes en rekke ulike måter å henge gardiner på, og vi forstår at det kan virke utfordrende. Derfor har vi samlet en del vanlige spørsmål vi møter daglig i ulike sammenhenger som vi gir svar på, slik at du kan komme et steg nærmere ditt valg av nye gardiner.

Og best av alt, hos en av våre mange forhandlere over hele landet får du all tenkelig hjelp – fra rådgivning og måltaking til montering og oppheng.

Doble gardiner for dobbel effekt Doble gardiner for dobbel effekt

1. Hvordan henge doble gardiner?

Noe som har blitt veldig populært i det siste er doble gardiner, d.v.s. en tynnere transparent gardin i kombinasjon med en tykkere, tettere gardin. Denne typen oppheng er vanlig på hoteller, noe som også har gitt opphenget navnet «hotellgardiner».

Hvordan sette opp hotellgardiner?

Siden tanken er at du skal trekke fra og for gardinene dine daglig, er gardinskinner absolutt å anbefale. I motsetning til en gardinstang har gardinskinnen et spor i seg hvor gliderne går frem og tilbake for enkel forflytning av gardinen.

Du plasserer skinnene med tilstrekkelig mellomrom slik at gardinene løper fritt uten å gå i hverandre. Hvor stor avstanden skal være avhenger av hvilken gardinmodell du velger.

Hos din forhandler får du gode råd, men også hjelp til montering og gardinoppheng.

LES OGSÅ: Innred et avslappende hjem i hotellstil

Jevne og fine folder Jevne og fine folder

2. Hvordan få jevne og fine foldene på gardinen?

Noen vil svare at du bør bruke tomme toalettruller for å få til foldene. Vi anbefaler en enda enklere løsning: glidere-på-bånd.

Med glidere-på-bånd i gardinskinnen får du ensartede vakre folder som er like vakre uansett om gardinen er trukket for eller fra. Det fiffige med glidere-på-bånd er at gliderne har sine faste posisjoner takket være båndet som løper mellom dem, noe som igjen gjør at du ikke kan dra ut foldene.

Borte er dagene da du måtte rette på foldene dine etter hver gang du brukte gardinen!

For det ultimate gardinopphenget, velg en automatisert gardinskinne som kan kommunisere med hjemmets Smart Home-løsning.

Bestill din skreddersydde løsning for gardin og gardinskinne med glidere-på-bånd hos din lokale Luxaflex® forhandler.

Gardinskinne innfelt i taket Gardinskinne innfelt i taket

3. Hvordan sette opp skinner i taket?

Takmonterte gardinskinner får vinduet til å se større ut, ettersom romfølelsen forsterkes. I vårt sortiment finnes det perforerte gardinskinner som du fester direkte i taket med skruer, men det vanligste er at man først monterer et diskré feste i taket og deretter klikker i gardinskinnen.

Hvordan henge opp gardiner i taket?

Når den takmonterte gardinskinnen med tilhørende glidere er på plass, er det bare å henge gardinen på plass ved hjelp av de krokene du forhåndsmonterte på gardinen.

Høres det fortsatt ut som en utfordring? Kontakt en av våre mange forhandlere som daglig hjelper til med montering av gardinskinner og oppheng av gardiner.

4. Hvordan sette opp gardiner i skinner?

I gardinskinnen trer du glidere med løkke. I løkken henger du gardinkroken, som du allerede har plassert i gardinens påsydde bånd med små lommer/falser (etter alle kunstens regler). Type krok avhenger av hvilken effekt på gardinen du ønsker – vanligst er en såkalt rynkebåndskrok (som nå brukes til mer enn bare rynkebånd) og fingerkrok.

Få hjelp til oppsett og valg av gardinmodell hos en av våre forhandlere.

5. Hvordan henge opp gardiner?

Svaret på hvordan du henger opp gardinene avhenger av gardinmodellen og om den skal henge på en gardinstang eller gardinskinne. Men la oss starte med gardinstang. En gardin med sydd kanal, eller en gardin med maljer, trer du ganske enkelt inn på gardinstangen og vips er du klar. En gardin med rynkebånd eller faste sydde folder trenger ringer gardinkrokene skal henges i. Hvis gardinen skal henge i en gardinskinne trenger du glidere i skinnen hvor du henger gardinens små kroker.

Velger du en skreddersydd gardinløsning fra Luxaflex®, får du hjelp med alt dette hos din forhandler.

Vårt sortiment inkluderer skreddersydde gardinskinner og gardinstenger, samt en rekke kvalitetsvev å velge ditt skreddersydde gardinoppsett fra.

6. Hvordan får jeg gardinene til å henge pent?

Alle våre skreddersydde gardinmodeller er sydd med bunnvekter som bidrar til å få et pent fall på gardinen. I tillegg finnes det en rekke små tips til hvordan du får gardinen til å henge pent. Kontakt en Luxaflex® forhandler så får du råd og hjelp.

7. Hvor langt fra veggen skal gardinene henge?

Tommelfingerregelen er at gardinene skal henge langt nok ut fra veggen slik at de ikke kommer borti andre ting, så som vegg, vinduskant eller andre utstikkende ting som for eksempel dørhåndtak.

Hvor langt ut skal gardinene sitte?

Etter at du har tatt høyde for utstikkende ting som vinduskarmer og dørhåndtak, kommer neste faktor – nemlig valg av gardinmodell og hvor dyp draperingen skal være (såkalt draperingsdybde). Det absolutt enkleste er å kontakte en forhandler hvor du får hjelp til alt dette – fra måltaking, montering og oppheng slik at du får en gardin som henger perfekt i vinduet ditt.

Veggmontert gardinløsning Veggmontert gardinløsning

8. Hvor høyt bør du sette gardinstangen?

En gylden middelvei har ofte vært å plassere gardinstangholderne 10 cm opp og 10 cm ut fra vinduskarmen. Men flere og flere ønsker følelsen av en gardinvegg og da anbefaler vi lenger opp til taket og lengre gardinstang (og dermed flere holdere jevnt fordelt avhengig av tyngden på gardinen).

Hvor skal man plassere gardiner?

Er det følelsen av en gardinvegg du ønsker, bør du absolutt gå for en lengre gardinstang (eller gardinskinne) og gjerne plassere den et stykke opp, så høyt som mulig. Gardinen parkeres da på veggen uten å stjele dagslys fra vinduet og du skaper også mer romfølelse og vinduet føles større.

En annen ting å vurdere er om du vil ha møtende gardiner, det vil si gardiner på hver side av vinduet eller om du ønsker å samle gardinen på en side/vegg når den er trukket fra – her er det kun smak og behag som bestemmer.

Perfekt avstand mellom gardin og golv Perfekt avstand mellom gardin og golv

9. Hvor langt over gulvet bør gardinene henge?

Hvor langt fra gulvet gardinene skal være er en smakssak. Noen vil at de skal ha et lite slep som lander på gulvet, andre foretrekker at de henger fritt. Er tanken at gardinene skal trekkes for og fra daglig, er fritthengende gardiner å foretrekke.

Hvor høyt skal gardiner henge fra gulvet?

Omtrent 2 cm er nok. Det er egentlig ikke noe som er rett og galt, men man vil gjerne unngå følelsen av for korte gardiner, samtidig som man heller ikke ønsker at gardinene skal slepe i bakken. Henger gardinene fritt får man dessuten et vakkert fall på gardinene.

LES OGSÅ: Gardiner skaper harmoni hjemme hos danske Lisbeth Beck Mortensen

Gardinlengde i kombinasjon med Duette® gardiner Gardinlengde i kombinasjon med Duette® gardiner

10. Kan man ha forskjellige gardiner i samme rom?

Selvfølgelig kan du ha forskjellige gardiner i samme rom. Du kan f.eks. ha samme nyanse på gardinlengdene, men i to ulike tettheter, eller så kan du ha samme tetthet mens nyansene på gardinlengdene er forskjellige. Alt avhenger av hva du selv ønsker og om det er noen spesiell funksjon du ønsker å oppnå.

Du kan også kombinere skreddersydde gardinlengder med f.eks. en Duette® gardin eller rullegardin.

Hos våre kunnskapsrike forhandlere får du gode råd når det gjelder valg av gardiner.