Få akustisk velvære i hjemmet

  • Velvære

Etterklang skaper dårlig akustikk i mange nordiske hjem. Vi innreder med store, åpne kjøkkenløsninger, høyt til taket, store vinduer og harde gulv som skaper rungende lyd. Det irriterer, sliter oss ut og skaper stress! Heldigvis kan du forbedre det akustiske inneklimaet på flere måter. Tekstiler og lyddempende gardiner er et godt sted å starte.

Minimalistisk innredning skaper klang

«Hjemmet vårt er ryddet for gulvtepper og nips. Det er ingenting som demper lyden som slår mellom de glatte og harde overflatene». Utsagnet kommer fra den erfarne produktsjefen hos Luxaflex®, Anders Kristensen, som forklarer hvorfor mange hjem opplever dårlig akustikk.

Luxaflex® ekspert Anders Kristensen om akustikk Luxaflex® ekspert Anders Kristensen om akustikk

Han peker på at byggematerialer og minimalistisk stil er roten til mange akustikkproblemer. Lenge har vi foretrukket slette tak og vegger, samt harde tre- og flisgulv, gjerne kombinert med store rom og enorme vindusflater.

Nå ser vi likevel en tendens til bruk av mer akustikkvennlige materialer som Troldtekt (treullsementplater), rillede akustiske trepaneler og tekstiler. Det er nok mer av hensyn til dagens trender, enn det er praktisk, forteller Anders. Vi tenker som oftest ikke over akustikken i rommet før vi opplever den ubehagelige klangen som gjør det vanskelig å føre en samtale i rommet.

Duette® gardiner, modell Top Down/Bottom Up med akustiske fordeler Duette® gardiner, modell Top Down/Bottom Up med akustiske fordeler

Ujevne flater er løsningen

Du kan unngå den rungende klangen ved å filtrere lyden ved bruk av flater med struktur, tekstur, riller eller bølgende former som sprer lyden i rommet. Da unngår man at lyden slår mellom harde, glatte flater og bli hengende i rommet.

Lyden kan brytes opp på flere måter. Noen mer omfattende enn andre for innredning og budsjett. Gardiner alene løser ikke akustikkproblemet ditt, men gardiner i kombinasjon med andre tekstiler kan være nok til å skape et bedre lydmiljø i boligen.

Få et hjem i akustisk balanse

Det kan være vanskelig å vite på forhånd hvor mye som skal til for å bryte opp glatte flater og dempe lyden til et behagelig nivå. Du har flere muligheter, og det kan være nødvendig å kombinere flere av dem:

- myke møbler

- gulvtepper

- stoffgardiner

- bøker og nips i innredningen

- lydabsorberende takelementer

- store lydabsorberende bilder

- akustikkgulv med underlag i kork

Duette® gardin i kombinasjon med skreddersydde gardinlengder Duette® gardin i kombinasjon med skreddersydde gardinlengder

Hvilke gardiner demper lyden best?

Noen gardintyper har større lyddempende effekt enn andre. I store lokaler og rom hvor det er høyt til taket er lange, lydabsorberende stoffgardiner, Duette® gardiner og lamellgardiner de mest effektive til å dempe lyd, forteller Anders.

«Jo hardere tekstilet er, jo mindre effekt vil det ha. Du må unngå glatt vev, og gå etter tunge tekstiler med tekstur. For eksempel har velurstoff små bølger som sprer lyden».

Anders forteller også at rullegardiner ofte har en rett, avstivet overflate for at det skal rulle pent. Det betyr at lyden kan slå tilbake i rommet, og rullegardiner vil derfor oftest ikke være det beste valget for å begrense etterklang.

Duette® har en høy akustikkverdi

Duette® er en plisségardin med to stofflag som skaper luftrom i gardinen. Midtkjernen isolerer og absorberer lyd. Sammen med tradisjonelle lange stoffgardiner er det denne gardintypen som har best akustikkverdi.

Plisseringen er formet som et trekkspill. Når lyden treffer stoffet, vil tonene spre seg på samme måte som lys. Rillene filtrerer dermed lyden slik at man unngår lang etterklang.

Forbedre akustikken med et gardin fra Luxaflex® Duette® kolleksjonen Forbedre akustikken med et gardin fra Luxaflex® Duette® kolleksjonen
Duette® gardin og mørkleggende gardin på soverommet Duette® gardin og mørkleggende gardin på soverommet

Når de lydabsorberende gardinene er trukket helt eller delvis for, gir det rommet en myk, bølget flate som både trekker til seg og sprer lyd. Men vær oppmerksom på at når gardinene er trukket helt opp, møter lyden i stedet glassruten.

Lange gardiner virker alltid

Lange stoffgardiner har ofte en større flate enn andre gardiner, og det bølgende stoffet har en effekt på akustikken, uansett om de er trukket for eller ikke. Lange gardiner, draperinger og kraftig kvalitet er på moten igjen, og det er godt for akustikken.

Anders gjør oppmerksom på at lange, tunge gardiner ikke nødvendigvis er nok i seg selv hvis stoffet mangler tekstur.

Luxaflex® takmonterte og skreddersydde gardinlengder Luxaflex® takmonterte og skreddersydde gardinlengder
Luxaflex® gardinlengder og gardinskinne med motor Luxaflex® gardinlengder og gardinskinne med motor

Lydabsorberende lamellgardiner

I februar 2021 lanseres en helt ny kolleksjon lamallgardiner, hvor to av vevseriene tilhører den akustiske familien. Begge har høy akustisk verdi og absorberer hele 60% av lyden. Sedna, med sin ribbestruktur og Riff med den melerte overflaten, bidrar dermed til å forbedre akustikken i et rom.

Riff lamellvev

Plasser lyddemperne dine riktig

Lydens frekvenser beveger seg horisontalt og vertikalt mellom vegger og mellom tak og gulv. Dårlig akustikk oppstår når lydens retning ikke blir brutt. Lydvibrasjonene blir hengende i rommet og skaper klang, som gjør det vanskelig å føre en samtale.

Når akustikken skal forbedres, handler det om å bryte lydens retning. Her spiller særlig plasseringen av møbler og vinduer inn. Unngå store tomme flater – de gir problemer. Har rommet kun gardiner i den ene enden og en tom, glatt flate i den andre, vil det ikke være nok til å bryte lydklangen. Lyddemperne dine skal alltid være jevnt fordelt i rommet.

LES OGSÅ: La hjemmet speile dine verdier – bli lykkeligere >