Steng lys og varme ute og sov bedre!

  • Velvære

Det er to søvntips som er viktige for at du skal sove godt. 1. Det må ikke være for lyst. 2. Det må ikke være for varmt. Det finnes en del ting du kan gjøre selv for å optimere sovemiljøet ditt, og dermed oppleve mer velvære og økt livskvalitet.

God søvn er forutsetningen for velvære

Forestill deg at du våkner frisk og uthvilt, og er godt rustet til dagens strabaser, i motsetning til de dagene hvor du ligger dødstrøtt og kampklar mot snooze-knappen.

Søvn er essensielt for at du skal føle velvære. Forklaringen er at mens du sover, restituerer du både fysisk og psykisk. Under dyp søvn danner du veksthormoner, mens mengden av stresshormoner faller. Det betyr at immunsystemet ditt er bedre rustet til å motvirke sykdommer som stress, type 2-diabetes, overvekt og problemer med hjerte og kar. Bedre søvn gir også større sjanse for at du unngår konsentrasjonsvansker, irritasjon og humørsvingninger.

Mørkleggende Duette® gardiner i vakker grå, modell Architella® Mørkleggende Duette® gardiner i vakker grå, modell Architella®

Nesten halvparten har søvnproblemer

Forskere og medier i Skandinavia rapporterer jevnlig om at flere og flere sover dårlig om natten. Forskjellige undersøkelser tegner et bilde av at opp mot halvparten av skandinavene sliter med søvnproblemer i kortere eller lengre perioder.

Vi har forskjellig søvnbehov, men mange får slett ikke de 7–8 timene som er det gjennomsnittlige behovet for voksne. Du kan godt klare deg med mindre søvn i en kortere periode, men fortsetter søvnproblemene i flere måneder eller år, kan det ha negativ innvirkning på velværet.

Mørkleggende Duette® gardin i hvit, modell Top Down/Bottom Up, kombinert med gardinlengder i velur Mørkleggende Duette® gardin i hvit, modell Top Down/Bottom Up, kombinert med gardinlengder i velur

Gardiner kan redde søvnen din

For varmt, for lyst, for bråkete, for mange bekymringer, for mye kaffe eller for mye tid på mobilen før sengetid. Årsakene til søvnproblemer kan være mange, men lys og varme er to søvntyver som du ikke trenger slåss mot. Sov bedre med gode mørkleggingsgardiner som skaper et optimalt søvnmiljø og holder lys og varme ute.

Sov godt, mørkt og svalt

Med en mørkleggende PowerView® gardin sover du godt og våkner langsomt til morgenlyset.

Tips til bedre søvn

Søvnekspertene er enige: Du sover best i mørke! Et mørkt sovemiljø er optimalt når du skal til Drømmeland, da mørket gjør deg døsig og luller deg inn i søvnen. Det skyldes søvnhormonet melatonin, som kroppen produserer best i mørket.

Lyse sommerkvelder, morgensol eller en tent lampe hemmer produksjonen av det viktige søvnstoffet, og det kan gi søvnproblemer. Derfor skal du ikke ha for mye lys om kvelden som påvirker døgnrytmen din kraftig. Et tips til å sove bedre er derfor lystette gardiner som hjelper deg til å sove mørkt og godt.

Lag på lag, rullegardin med PowerView® Automation og gardinlengde Lag på lag, rullegardin med PowerView® Automation og gardinlengde

Hvordan sove bedre

Vi har fortsatt de samme vanene som urmennesket, som sov når det var mørkt og var våkne i de lyse timene. Det mest naturlige for kroppen er å følge urinstinktene våre. Av den grunn har flere blitt oppmerksomme på lysets påvirkning og fordelen av å våkne opp med lyset.

Sov godt med intelligente gardiner som kan stilles inn til å trekke for automatisk når sengetiden nærmer seg, slik at kroppen blir best mulig forberedt til søvnen. Gardinene kan også åpne seg gradvis når tiden for å stå opp nærmer seg. Det gir gode betingelser for sovemiljøet ditt, og det kan være til stor hjelp for å sove bedre og komme seg enklere ut av sengen.

Gardiner skaper en god sovetemperatur

Den optimale sovetemperaturen er 13–18 grader. Er soverommet varmere, kan det være vanskelig å falle til ro, da varmen gjør at kroppen må overarbeide for å kjøle seg ned.

Særlig i de varmere sommermånedene kan det være en utfordring å holde sovemiljøet temperert. Men det er likevel mulig å sove godt i varmen. Gardiner kan nemlig regulere solens varme slik at du får tilstrekkelig varme om vinteren, og minimerer varmen om sommeren.

LES OGSÅ: Gardiners energieffektivitet og romtemperering >

Stilrent mørkleggende Duette® gardin i hvit, optimal for soverom Stilrent mørkleggende Duette® gardin i hvit, optimal for soverom

Sjekkliste for optimal søvn

  • Gjør rommet mørkere
  • Hold rommet svalt
  • Sov mellom 7-8 timer pr. natt
  • Forbered kroppen på leggetid

Ofte stilte spørsmål