Slik holder du hjemmet ditt svalt på varme sommerdager, 5 tips!

  • 20. juni 2023
  • Lars Hansen
  • Tips

Deilige sommer! Tid for å nyte det gode været – ute som inne. Et (for) varmt hus er imidlertid ikke behagelig. Her deler vi fem smarte og enkle måter å holde varmen ute uten å bruke klimaanlegg. Komfortabelt og bærekraftig.

Screen vev, effektiv året rundt Screen vev, effektiv året rundt

#1 Hold vinduer og dører lukket

Det kan føles litt sprøtt. Men å åpne vinduer og dører i de varmeste timene på døgnet slipper bare varmen inn. Hold derfor vinduer og dører lukket på dagtid, gjerne med solskjerming for vinduene dine. Åpne heller opp om kvelden – gjerne med gjennomtrekk, så kjølig frisk luft strømmer gjennom boligen.

Hjelper det å trekke for gardiner og persienner? Visste du at det finnes stoffer som effektivt blokkerer solvarme og samtidig bevarer dagslys og utsikt – les om våre screenvev.

Elektronisk utstyr kan også heve temperaturen i hjemmet Elektronisk utstyr kan også heve temperaturen i hjemmet

#2 Koble fra

Elektronisk utstyr på standby produserer ekstra varme selv når de ikke brukes. Dersom innetemperaturen overstiger 23 grader, er det derfor lurt å koble fra det du ikke bruker. Prøv også å unngå å bruke utstyr som avgir mye varme, som komfyrer, ovner og ikke-LED-lamper. Et ekstra pluss er at disse tiltakene også er bra for budsjettet!

Outdoor Screens/utvendige rullegardiner Outdoor Screens/utvendige rullegardiner

#3 Skjerm vinduene dine

Hvis du har vindusmarkiser eller utvendige rullegardiner – bruk dem! Begge hindrer sollys i å skinne direkte på vindusglasset og videre inn i rommet. Det forhindrer både varme og blending! Samtidig kan du spare energi på eventuelle klimaanlegg eller ventilatorer.

Skap naturlig skygge i hagen Skap naturlig skygge i hagen

#4 Velg en grønnere hage

Et annet tips for å skape skygge er å gjøre hagen grønnere. Plant for eksempel trær syd eller sydvest for huset ditt. På denne måten blokkerer du for direkte sol og skaper skygge mot huset.

Duette® mørkleggende gardiner, modell Top Down/Bottom Up Duette® mørkleggende gardiner, modell Top Down/Bottom Up

#5 Velg riktig gardin/solskjerming

Sist, men ikke minst spiller valget av gardin en rolle for innetemperaturen. Nesten alle de ulike modellene, det være seg persienner, gardiner eller annen solskjerming, gjør noe positivt for inneklimaet. Der finnes imidlertid en innvendig gardinmodell som er ekstra god til å beskytte mot sollys og varme, nemlig Duette® gardinen. Den doble vevstrukturen skaper en luftlomme, isolerer og blokkerer varme – noe som gjør dem spesielt godt egnet når det gjelder å holde hjemmet svalt (og omvendt om vinteren).

Et annet alternativ er lystette gardiner i lys farge. Den lyse fargen trekker ikke til seg varme på samme måte som et mørkt stoff gjør, noe som sikrer et svalere rom.

Ønsk sommeren velkommen!