Luft ut i fred og nyt velværet med et bedre inneklima

Frisk luft er den beste veien til et bedre inneklima, noe som er avgjørende for velværet vårt, men mange strever med å få luftet nok ut. Det kan skyldes at vi ønsker å unngå å slippe inn insekter, edderkopper og pollen – men det finnes det en løsning på. Løsningen er et diskré insektnett som også passer til det moderne hjemmet.

Hvor ofte bør du lufte ut?

Optimal utlufting er to til tre ganger om dagen i fem til ti minutter med gjennomtrekk. Mer trenger du ikke for å sikre at luften sirkulerer og blir skiftet ut, slik at hjemmets inneklima forbedres. Utlufting er viktig året rundt, men om sommeren, når luftfuktigheten er høyere, er det spesielt viktig at inneklimaet får tilført frisk luft hver dag.

Aircondition, ventilasjonsanlegg og friskluftsventiler er ikke nok for å sikre et godt inneklima, men de er gode supplementer til utluftingen.

Luxaflex® rullegardin med tettsittende insektnett Luxaflex® rullegardin med tettsittende insektnett

Unngå insekter, edderkopper og pollen

Ikke la frykten for summende insekter, spinnende edderkopper eller et allergianfall fra pollenstøv forhindre deg i å lufte ut. Med et tettsittende insektnett kan du nyte den friske luften i fred. Selv små partikler av pollen kan du holde ute med et finmasket Poll-tex® insektnett.

Luxaflex® moderne insektnett hjelper på en diskré måte den friske luften på vei, slik at du ikke trenger å bekymre deg over stygge nett som skjemmer interiøret. Bryet med å montere og demontere insektnettet når årstidene skifter, slipper du også, siden det er snakk om en rullegardin av nett, som typisk kan plasseres bak gardinene dine.

Luxaflex® insektnett, bak en dekorativ Duette® gardin Luxaflex® insektnett, bak en dekorativ Duette® gardin

Hvorfor er inneklimaet så viktig?

Vi bruker mye tid inne – både på arbeidsplassen og hjemme. Luften vi puster inn, påvirker helsen og trivselen vår, og derfor er det en direkte sammenheng mellom inneklima og ditt velvære. Et dårlig inneklima kan nemlig gi deg hodepine, unormal tretthet, konsentrasjonsvansker, kvalme, astma, samt irriterte øyne og hals.

Årsaken finner man i små kjemikaliepartikler som florerer i luften i et dårlig inneklima. De kommer fra støv og mange av de tingene du omgir deg med. Det kan for eksempel være møbler, elektronikk, kjøkkenredskaper, emballasje, pleieprodukter og rengjøringsutstyr. Kjemikaliepartiklene er ikke nødvendigvis farlige, men noen av dem mistenkes å være hormonforstyrrende, allergi- og kreftfremkallende.

Luft ut, uten bekymring

Med ett diskret insektnett fra Luxaflex® unngår du at edderkopper, mygg og andre insekter kommer inn. I kolleksjonen finnes også et finmasket nett som stopper pollen.

Årsaker til dårlig inneklima

Hvis du ikke får luftet nok ut i hjemmet, er det risiko for at det oppstår et dårlig inneklima, som også er kjent som fenomenet sick building syndrome (SBS) med «innestengt» luft.

SBS kan oppstå i både gamle og nye bygninger, og den innestengte luften kan skyldes flere ting. Den kan blant annet skyldes klimaanlegg, byggematerialer av betong og glass, damp fra et bad, fukt fra tørking av klær, matos, partikler fra vedovner, stearinlys og røyking.

Dessuten kan varme datamaskiner og annen elektronikk danne ekstra fine partikler som ikke er behagelige for inneklimaet. Det samme gjelder elektromagnetisk stråling fra trådløst internett, syntetiske materialer, muggsopp og til og med CO² fra ditt eget åndedrett!

Soverommet krever ekstra oppmerksomhet

Vi bruker mange nattetimer med luften i soverommet og barnerommet. Derfor er utlufting spesielt viktig i de rommene for å sikre et sunt inneklima. Det er også typisk i sengen at støvmidd oppholder seg. Sammen med støv og uønskede kjemikalier fra TV-apparater, datamaskiner og annen elektronikk bidrar støvmidd til et dårlig inneklima.

Støvmiddens verste fiender er frisk luft og ukentlig rengjøring, som også fjerner kjemikalier fra elektriske apparater og støv.

LES OGSÅ: Steng lys og varme ute og sov bedre >

Vindu på soverommet med Luxaflex® insektnett i kombinasjon med Duette® gardin Vindu på soverommet med Luxaflex® insektnett i kombinasjon med Duette® gardin

Slik forbedrer du inneklimaet i hjemmet

Heldigvis er det flere ting du kan gjøre for å forandre luften og forbedre inneklimaet. Små endringer i interiøret og vanene dine kan gjøre en merkbar forskjell for helsen din:

- Luft ut to–tre ganger daglig med gjennomtrekk

- Støvsug og tørk av støv ukentlig

- Innred med grønne planter, som renser luften og omdanner CO² til oksygen

- Innred med naturlige fremfor syntetiske materialer

- Unngå fukt; bruk kjøkkenviften og tørk klær utendørs eller i tørketrommel

- Dropp det trådløse internettet, og legg internettforbindelsen i kabler