De store vinduene ga så mye varme at vi ikke kunne være i stuen

  • Tips

«For fem år siden gikk vi i gang med en totalrenovering av vår ny 70talls villa. Gardiner var på det tidspunktet det siste vi tenkte på – en beslutning vi senere måtte revurdere.»

Hjemme hos Susan Østdahl (@susanoestdahl) har gardiner gjort at stuen også kan benyttes gjennom sommermånedene hvor solen varmer opp den sydvendte stuen til badstutemperatur. Les Susans historie om renovering og prioritering av gardiner.

Hjertet i huset er en stor, åpen stue – og kjøkkenløsning på ca 100 kvm. Ut til terrassen fra stuen er det et stor vindusparti hvor solen står på det meste av dagen. I motsatt ende av rommet har vi kjøkken og spiseplass som vender ut mot veien. Etter å ha bodd i huset en stund oppdaget vi hvilke utfordringer vi stod ovenfor.

Lek i skyggen bak Silhouette® gardiner Lek i skyggen bak Silhouette® gardiner

Om å skjerme privatlivet

Søndagene går sakte hjemme hos oss. Da tusler vi gjerne rundt i morgenkåpe, med en kopp kaffe eller hele familien spiser en lang frokost sammen. Ettersom vi har vinduer vendt ut mot gaten har jeg ikke tall på hvor mange ganger vi har vinket til forbipasserende fra frokostbordet. Det er da man innser at den hekken vokser utrolig langsomt! Samtidig vil det være vanskelig å beholde den gode stemningen rundt frokostbordet dersom vi må mørklegge huset med persienner. Første gang jeg kontaktet Luxaflex® fant jeg løsningen Duette® Top Down/Bottom Up og elektronisk betjening.

Formvakre Pebble® fjernkontroll, en av betjeningsmulighetene for elektroniske gardiner Formvakre Pebble® fjernkontroll, en av betjeningsmulighetene for elektroniske gardiner

Nå er gardinene automatisk plassert når vi står opp om morgenen. Gardinet står åpent nederst slik at morgenlyset strømmer inn. Samtidig skjermer gardinet for innsyn ved at bunnen flukter med høyden på hekken og fungerer som en forlengelse av denne. En flott løsning som har gitt oss privatlivet tilbake.

Duette® gardin, modell Top Down/Bottom Up Duette® gardin, modell Top Down/Bottom Up

Utfordingen med en glovarm stue

I stuen har vi valgt Silhouette®, som jeg synes ser veldig estetisk vakker ut. Utgangen til hagen består av fire vinduer fra tak til gulv, hvorav to kan åpnes. I lang tid valgte vi å la rommet være uten gardiner ettersom det ikke hadde samme behov for privatliv og skjerming som på for eksempel soverommet. Imidlertid møtte vi på utfordringen med sola som skinner inn gjennom dagen, noe som virkelig varmer opp huset vårt. Gjennom de fem årene vi har bodd her, innså vi at vi egentlig aldri brukte stuen i sommerhalvåret før varmen dempet seg på kvelden.

Etter at Silhouette® gardiner kom opp, brukte vi virkelig stuen for første gang – og likte samtidig at huset fungerte som et kjølig fristed på varme sommerdager.

Gardinene reduserer varmen på grunn av det spesielle vevet. Samtidig kan lamellene åpnes eller lukkes, så det er mulig å slippe lyset inn selv om gardinene er rullet ned.

Silhouette® gardinerna i stuen hjemme hos Susan

Mannen min jobber på natten og trenger effektive gardiner for å blokkere dagslyset

På soverommet vårt har vi definitivt blitt mest berørt. Jeg skriver vi, men det er nok mest av alt min mann. Han jobber på forskjellige tider av døgnet, og av og til sover han i løpet av dagen. Soverommet vårt vender mot øst, og det blir veldig lyst og varmt i sommersesongen.

Luxaflex® løste problemet vårt med Duette® gardiner, samt et mørkleggende stoffgardin. Gardinen tar de siste solstrålene som siver inn gjennom Duette® på sidene, og gir samtidig en virkelig lekker løsning. Vi har valgt en varm jordfarge som jeg føler tilfører rommet det lille ekstra.

LES OGSÅ: Steng lys og varme ute og sov bedre >

Sov godt, mørkt og svalt med mørkleggende gardiner Sov godt, mørkt og svalt med mørkleggende gardiner

Overraskelsen over hvordan hjemmet vårt har blitt bedre med gardiner

Det har gått opp for meg hvordan de rette gardinløsningene kan skape en annen og bedre adferd i hjemmet vårt. At det er løsninger på ordensforstyrrelsene vi har opplevd ved å utfordre personvernet vårt. At det er en løsning for å skape et godt inneklima i et overopphetet hus gjennom hele sommeren. Og at det er en god – og til og med vakker – løsning for å dekke et behov for søvn på dagen.

Og den siste viktige læringen – at gardiner er en ekstremt viktig post i budsjettet, for å få et mest mulig optimalt hjem.

Solskinnshilsen fra Susan

Duette® gardin i kombinasjon med gardinlengde Duette® gardin i kombinasjon med gardinlengde

Nysgjerrig på mer om våre ulike gardiner?