Øst, vest - hvilken gardin er best?

Mange av oss har fokus på hvilken himmelretning huset vender når vi går med boligtanker. Om det er aftensol på terrassen eller ikke kan nemlig være med å bestemme om en kjøpsavtale skal undertegnes. På samme måte er det faktisk god grunn til å tenke over himmelretningen når det skal velges gardiner. Se under hva du bør tenke på i forbindelse med henholdsvis syd-, øst-, vest- og nordvendte vinduer.

Syd

Vender vinduene mot syd vil rommet nærmest bade i sol store deler av dagen. Det gjør gardiner nesten uunnværlig. Både fordi solens UV-stråler er harde mot gulv og møbler, og fordi sydvendte rom ofte er de du oppholder deg mest i. For eksempel er stue og spisestue typiske sydvendte. Velg en fleksibel gardin, slik at du kan skjerme etter behov, eller et vev som gjør det mulig å se ut, selv om den er trukket for/ned. Samtidig vil et lyst vev ha en isolerende effekt, slik at rommet holdes kjølig selv om solen står på.

Øst

Er soverommet eller barnerommet østvendte står tidlige stråler fra solen inn i vinduene. For noen er det den beste måten å våkne på, mens andre foretrekker å bestemme selv når dagen skal starte. Tilhører du den siste kategorien er en gardin med mørkleggende vev en god løsning, men det kan det likevel være selv om du er et morgenmenneske. Vev kan nemlig være mer eller mindre lystette og tilpasses dine preferanser.

Vest

Vestvendte rom har fordelen av kveldssol. Det gjelder ofte kjøkken/spisestue hvor du oppholder deg mye på slutten av ettermiddagen og de tidlige kveldstimer. Her er den ideelle gardintypen som skjermer for sola uten å stenge lyset ute. Er det til gjengjeld soverommet eller barnerommet som vender mot vest er behovet ofte stikk motsatt. Her vil en mørkleggingsgardin hjelpe deg med å skape optimale betingelser for at kroppen kan falle til ro. Det er også mulig å velge gardiner med to ulike vev i kombinasjon, et mørkleggende og et transparent.

Nord

I de nordvendte rommene er det størst utfordring å få nok lys inn. Det er husets mørkeste rom og ofte her soverom og barnerom er plassert. Til tross for mindre lysinnfall kan det likevel være en god idé å investere i mørkleggingsgardiner for å sikre optimale betingelser for nattesøvnen.Ta Luxaflex®️ Gardinguide i 3 enkle steg >

Duette® gardiner Top Down/Bottom Up
Duette® gardiner Top Down/Bottom Up
Silhouette® gardiner filtrerer lyset
Silhouette® gardiner filtrerer lyset